Artrita – cauze, simptome, clasificare și tratament naturist

Artrita – cauze, simptome, clasificare și tratament naturist

Ce este artrita?

Artrita se definește ca fiind o denumire dată durerilor articulare și cuprinde o serie de procese inflamatorii acute, subacute sau cronice ale elementelor componente unei articulații. Aceasta provoacă o durere intensă a articulației, însoțită de inflamație și reprezentă principala cauză a dizabilității în America, Germania, Canada, Brazilia, Franța, Italia și România.

Artrita poate apărea la orice persoană, indiferent de vârstă, sex, rasă și chiar situație economică, fiind răspândită cu preponderență în rândul persoanelor ce locuiesc în țările bogate. Conform statisticilor, peste 50 de milioane de adulți și 300.000 de copii prezintă forme de artrită specifice țării de proveniență. Cu toate acestea, există o mai mare predispunere a femeilor și a bătrânilor la această boală articulară, dar și a copiilor sub 15 ani.

Simptome ale artritei
La nivel general, artrita se manifestă prin:

  • Puterea redusă de mișcare și rigiditate;
  • Durere;
  • Inflamație;

Există peste 100 de tipuri diferite de artrită ce determină simptome mai ușoare, moderate și severe. Cu trecerea timpului, acestea se pot agrava sau pot rămâne în același stadiu.

Cazurile de artrită severă pot conduce la dureri cronice și chiar incapacitatea de a realiza activitățile zilnice, inclusiv deplasarea și urcarea unor trepte. În plus, unele tipuri de artrită pot afecta și inima, plămânii, rinichii, ochii sau pielea.

Artrita poate provoca, de asemenea, schimbări ireversibile ale articulațiilor, ce sunt vizibile. În cele mai multe cazuri, totuși, daunele provocate se pot observa doar prin intermediul Razelor X.

 

Clasificarea artritei

Există diverse tipuri de artrită, precum:

  1. Artrita inflamatorie – se manifestă printr-o inflamație internă ce are rolul de a preveni bolile și a trata infecțiile. Cu toate acestea, sistemul imunitar poate ataca în mod greșit articulațiile, provocând astfel eroziuni articulare și chiar deteriorarea organelor interne, a ochilor sau a altor părți ale corpului.

Exemple de artrită inflamatorie sunt constituite de artrita psoriazică și cea reumatoidă, cea din urmă fiind declanșată de fumat, la persoanele cu o anumită predispoziție genetică. Autoimunitatea poate fi declanșată de o combinație a factorilor de mediu și genetică.

Diagnosticul precoce sau tratamentul agresiv poate fi periculos dacă nu este realizat sub  supravegherea specialistului, acestea având rolul de reducere a durerii, îmbunătățirea funcției și prevenirea leziunilor articulațiilor.

  1. Artrita degenerativă – cea mai cunoscută formă de artrită este osteoartrita, ce provoacă durere, umflături și rigiditate din cauza faptului că suprafața amovibilă, de amortizare a capetelor oaselor se îndepărtează, iar osul se freacă de un altul. Acest fapt poate fi determinat de obezitate, vârstă, istoricul familiei sau alte leziuni anterioare și poate genera pierderea forței articulațiilor, provocând durerea cronică.

În cazul simptomelor ușoare sau moderate ale osteroartritei, acestea pot fi diminuate prin:

  • Exercițiu fizic regulat;
  • Menținerea greutății optime;
  • Terapii calde și reci;
  • Sprijin suplimentar oferit articulațiilor prin consolidarea mușchilor apropiați;
  • Medicamente antiinflamatorii OTC (over-the-counter);
  • Evitarea mișcărilor repetitive în lipsa încălzirii fizice prealabile.
  1. Artrita infecțioasă – determinată de prezența unei bacterii, unui virus sau unei ciuperci, care pot declanșa inflamații.

Câteva exemple de organisme care afecțează articulațiile sunt:

  • Salmonella și shi
  • Artrita metabolică – declanșată de excesul de acid uric, ce se formează în organism atunci când acesta descompune purinele, substanță din celulele umane și numeroase alimente.

Unii oameni produc natural mai mult acid uric decât are nevoie organismul și nu îl pot elimina imediat. Acest acid poate forma cristale asemănătoare unor ace la nivelul articulațiilor și provoacă dureri extreme și chiar atacuri de gută.

  • gella (prin otrăvire sau contaminarea alimentelor);
  • Gonoreea și chlamydia (prin contact sexual);
  • Hepatita C – infecția sângelui (prin ace împărțite și transfuzii).

Diagnosticarea artritei

Artrita poate fi diagnosticată de un medic primar, în urma unui examen fizic, a unor teste de sânge sau scanări imagistice, pentru determinarea tipului de artitră al pacientului.

De asemenea, reumatologul poate fi implicat în stabilirea unui diagnostic precis.

În cazurile de artrită severă, se poate apela la chirurgul ortoped, pentru inlocuirea articulațiilor, iar pentru pacienții ce prezintă și alte părți alte corpului afectate, vor fi implicați medicii oftalmologi, stomatologi sau dermatologi, pentru tratarea leziunilor provocate de artrită.

 

Tratamente naturiste împotriva artritei

În urma studiilor efectuate și a unor statistici clare, s-a demonstrat eficiența unor sucuri concentrate, siropuri sau creme de tip unguent ce vin în ajutorul pacienților care suferă de artrită.

  1. Graviola Juice

Sucul de Graviola este un puternic antiinflamator și regenerant celular, blocând evoluția celulelor tumorale. De asemenea, acetogeninele din compoziție au efect de antibiotic și enzimele, vitaminele, mineralele și aminoacizii regrează procesele metabolice, înlocuind celulele bolnave, bătrâne sau canceroase. Astfel, contribuie la înmulțirea și dezvoltarea celulelor care contribuie la funcționarea organismului în parametrii normali.

  1. Turmeric Juice

100% suc natural, fără adaos de apă sau alte chimicale, sucul de Turmeric constituie un produs de top în medicina naturistă, datorită efectului antiinflamator natural. În plus, este un antioxidant puternic, antitumoral și purificator sangvin.

Are în componența sa curcuma – antiinflamator puternic și uleiuri volatine, proteine și rășini, ce acționează, inhibând producția de citokine, compuși esențiali în procesele inflamatorii.

  1. Aloe Ferox Juice

Sucul de Aloe Ferox are rolul de a accelera detoxifierea celulară, ajutând totodată la funcționarea normală a organismului. De asemenea, stimulează și reglează activitatea glandelor endocrine, absorbția vitaminelor C și E și susține imunitatea.

  1. Turmeric Gel antiinflamator

Gelul pe bază de turmeric acționează la nivelul articulațiilor, musculaturii, diminuând și chiar îndepărtând durerile reumatice, osteoarticulare și musculare, datorită compoziției atent studiată, pentru obținerea unui efect puternic.

Principalul ingredient activ este rădăcina de turmeric (curcumina), care este cunoscut pentru proprietățile antiinflamatorii și antioxidante, având un efect similar cortizonului, dar care nu provoacă reacții secundare.

Curcumina – inhibă producția de citokinone (responsabile de prezența inflamațiilor)

Gheara diavolului – efect antiinflamator, analgezic, relaxează musculatura, deblocând articulațiile și redând, totodată, mobilitatea.

Extract total de albine – componentele bioactive au efect antioxidant puternic. Are un efect similar cu cel al veninului de albine, dar cu un grad alergizant diminuat.

Rădăcină de hrean – efect hipertermic, activează microcirculația și contribuie la diminuarea inflamațiilor și durerilor.

Ulei de fructe de fenicul – fructele au un conținut de aproximativ 6% ulei volatil, care are efect antiinflamator, antispastic și antiseptic.

Miere – prezintă proprietăți regenerative, antibiotice, antibacteriene, emoliene, hrănitoare și bio-stimulatoare.

  1. Cremă/ Gel cu venin de viperă

Încă din vremea dacilor, veninul de viperă a fost cunoscut pentru efectele sale curative, fiind o sursă bogată de proteine, enzime și substanțe active. Veninul de viperă are efect analgezic, antiartritic, antireumatic și imunostimulator. De asemenea, contribuie la prevenirea osteoporozei și a hemofiliei.

Fiind 100% natural, (fără parabeni, aluminiu sau fenoxietanol), acest produs este fabricat în România sub o formulă eficientă, alături de plante precum salcie, salvie și echinaceea, care îi sporesc efectul asupra organismului.

Este recomandată utilizarea produsului în cazul durerilor articulare (artralgii), durerilor musculare (mialgii) și cele post-traumatice. De asemenea, acest produs poate fi utilizat la nivel local, în cazurile de migrenă, durere musculară în urma efortului fizic susținut sau în cazul durerilor menstruale.

Mod de utilizare:

Crema sau Gelul cu venin de viperă se aplică într-o cantitate mică (de mărimea unei boabe de soia), apoi se masează ușor pe piele, până se absoarbe.

Gelul cu venin de viperă – se absoarbe mai repede, acționând pe o perioadă scurtă de timp;

Crema cu venin de viperă – se absoarbe mai lent, însă efectele se resimt pe o perioadă mai îndelungată.

În concluzie, este foarte important să fim informați cu privire la această afecțiune, pentru a ști cum să o prevenim și, de asemenea, cum să o tratăm.

Efectuarea unui efort fizic susținut, menținerea greutății în parametrii normali și consumarea unor suplimente naturiste sunt factori ce îmbunătățesc evident calitatea vieții dumneavoastră, prevenind simptomele artritei.

În cazul apariției simptomelor asociate, nu ezitați să contactați medicul specialist pentru a putea trata aceste afecțiuni încă din stadiul incipient.

 

0 Táirgí